بصیرت مهدوی یعنی چه و چگونه ایجاد میشود؟
بصیرت از نظر لغوی، به معنای بینایی است اما در اصطلاح به بینایی قلب و درک و فهم عمیق مسائل گفته میشود. فردی که نسبت به مسائل اجتماعی، سیاسی، معنوی و … از بینش عمیق و صحیحی برخوردار باشد و بتواند حق را از باطل تشخیص دهد و در هنگام فتنه، راه حق را شناخته و طبق آن حرکت کند، بصیر است.
اقبال و خواست عموم مردم نسبت به امام زمان(عج) و حمایت از تشکیل دولت عدلگستر مهدوی، نیازمند این است که شناخت و بصیرت نسبت به اهداف قیام امام عصر در بین مردم به بالاترین درجهی ممکن رسیده باشد. پس یکی از مهمترین ابزار ایجاد آمادگی عمومی برای ظهور آن حضرت، بصیرتافزایی در بین همهی ملتها و جوامع اسلامی است. کسی که میخواهد یار امام زمان باشد، باید دارای بصیرت بالایی باشد. گرچه ۳۱۳ نفر که فرماندهان و هستهی مرکزی حکومت ایشان را تشکیل می دهند، در اوج ایمان، ولایتپذیری و بصیرت هستند. اما عموم مردم هم باید این ویژگی را در خود ایجاد کرده و از آن بهرهمند شوند. بنابراین برای فراهم آوردن شرایط ظهور حضرت، باید بصیرت دینی در جامعه افزایش یابد.
راههای کسب بصیرت عبارتند از:
۱- تقوای الهی: یکی از مهمترین راه های کسب بصیرت، دوری از گناه و افزایش نورانیت دل و کسب تقوای الهی است. خداوند در قرآن کریم میفرماید: إِنْ تَتَّقُوا اللَّهَ یَجْعَلْ لَکُمْ فُرْقاناً ؛ ای اهل ایمان، اگر خداترس و پرهیزکار شوید، خداوند به شما فرقان (قدرت تشخیص حق از باطل) را عطا میکند. بنابراین اگر قلب از زنگار گناه پاک باشد، میتواند حقیقت را به روشنی دریابد.
۲- تذکر و یادآوری نعمات و الطاف الهی بر مردم: یکی از مهم ترین امور بصیرت¬بخش، یادآوری و ذکر است که موجب غفلت زدایی میشود. خداوند، خطاب به پیامبر صلی الله علیه واله میفرماید: وَ ذَکِّرْ فَإِنَّ الذِّکْرَى تَنْفَعُ الْمُؤْمِنِینَ ؛ امت را تذکر و پند دِه که پند و تذکر، مؤمنان را سود میبخشد. امام علی علیه السلام دربارهی تأثیر ذکر بر افزایش بصیرت میفرمایند: «إِنَّ اللَّهَ سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى جَعَلَ الذِّکْرَ جِلاءً لِلْقُلُوبِ، تَسْمَعُ بِهِ بَعْدَ الْوَقْرَهِ وَ تُبْصِرُ بِهِ بَعْدَ الْعَشْوَهِ ؛ همانا خدای سبحان، یاد خود را روشنیبخش دلها قرار داد تا گوش پس از ناشنوایی، بشنود و چشم پس از کمنوری، بنگرد.
یادآوری نعمت ها و الطاف الهی بر مردم، هنگامی که در راه حق استقامت ورزیده و به پیروزی رسیدهاند و همچنین یادآوری شکست ها و مشکلاتی که به سبب غفلت، تفرقه و عدم ولایت-پذیری و … در طول تاریخ گریبانگیر آنها شده، نقش بسزایی در افزایش بصیرت عمومی دارد. با تمسک به آیهی وَذَکِّرْهُمْ بِأَیَّامِ اللَّهِ ؛ روزهای الهی را به یاد آور، یادآوری نعمات و الطاف الهی بر مردم یا ملتها، غبار غفلت را از قلوب مردم میزداید.
۳- تفکر و عبرتپذیری: عبرت پذیری بارزترین شاخصه برای افراد بصیر است. امیرالمؤمنین علی علیه السلام در تعریف انسان بصیر می فرمایند: «فَإِنَّمَا الْبَصِیرُ مَنْ سَمِعَ فَتَفَکَّرَ وَ نَظَرَ فَأَبْصَرَ وَ انْتَفَعَ بِالْعِبَرِ ثُمَّ سَلَکَ جَدَداً وَاضِحاً یَتَجَنَّبُ فِیهِ الصَّرْعَهَ فِی الْمَهَاوِی وَ الضَّلَالَ فِی الْمَغَاوِی … ؛ انسان صاحب بصیرت کسی است که به درستی شنید و اندیشه کرد، پس به درستی نگریست و آگاه شد، و از عبرت¬ها پند گرفت، پس راه روشنی را پیمود و از افتادن در پرتگاهها و گم شدن در کورهراهها دوری کرد.»
مقام معظم رهبری در اینباره میفرمایند: «این بصیرتی که در روایات و در کلمات امیرالمؤمنین علیه السلام روی آن تأکید و تکیه شده، به معنای این است که انسان در حوادثی که پیرامون او میگذرد و در حوادثی که پیش روی اوست و به او ارتباط پیدا میکند، تدبر کرده و سعی کند از حوادث به شکل عامیانه و سطحی عبور نکند» . پس، یاران حضرت، انسانهایی بصیر هستند و انشاءالله ما نیز با کسب بصیرت، جزء منتظران واقعی حضرت قرار گیریم.