مجموعه سخنرانی با موضوع ماه مبارک رجب
ماه خصوصیها
ماه رجب ماه خصوصیهاست. ماه رمضان ماه عمومیهاست. کسی که ماه رمضان درِ خداوند متعال برود زیاد هنر نکرده. اما اگر کسی ماه رجب بلند شد و عبادات ماه رمضانش را آغاز کرد، او به صورت ویژه تحویل گرفته میشود.
فصل بهار معنوی
ماه رجب مقدّمهای است برای ماه شعبان و ماه شریف رمضان. این سه ماه را شاید بشود به سهولت فصل عبادت نامید و بهار عبادت، که اگر بهار سه ماه دارد، اینجا هم ما با سه ماه نورانی مواجه هستیم. فرمودهاند...
ماه دوستان خاصّ خدا
ماه رجب، ماه عبادت برای دوستان خاصّ حضرت حق هست. کسانی که در ماه رجب عبادت خودشان را پر آب و رنگ قرار میدهند و توجه بیشتری در عبادات پیدا میکنند، اینها از دوستان خاصّ حضرت حق به حساب خواهند آمد ...
پروندهای برای "ماه رجب و ایام اعتکاف"
در این پرونده تلاش کردیم «کتاب، لوح فشرده، کلیپ صوتی و فایل صوتی سخنرانیها» که مناسب این ایام بودهاند را گردآوری کنیم.
کلیپ صوتی | توصیههایی برای بهرهبرداری بیشتر از ماه پرفضیلت رجب
ماه رجب ماه عبادت است؛ آنهم برای دوستان خاصّ حضرت حق! و الّا ماه رمضان خیلیها درِ خانۀ خداوند متعال میآیند که در طول سال، آنطور درِ خانۀ خداوند متعال حاضر نمیشدند...
اعتکاف و آرامش روحی
تقویم تبلیغی، ماه رجب
اعتکاف، اعتصابی در برابر بت های درون
رجب؛ رودی مافوق تصور در بهشت
رجب ماه خودسازی و بهار عارفان است
اعتکاف؛ راهی برای انس با خدا
اعتکاف دریچه ای رو به آسمان
شبی که دستها به آسمان نزدیکتر است
اعمال زیبای عبادی و نجوا های معطر ماه رجب
فضیلت ماه رجب و اعمال آن
دعاهای امام زمان(عج) در ماه رجب ویژگی بارز این ماه شریف است
نکاتی درباره دعای رجبیه
ماه رجب
چندرسانه ای مناسبتی:
صوت/ (شست وشویى کن و آنگه به خرابات خرام)رجب المرجب - مقام معظم رهبری
صوت/ ماه رجب ماه بندگی-مقام معظم رهبری
صوت/ ماه رجب و معنویت - مقام معظم رهبری
صوت/ دستگیر - رهبر معظم انقلاب اسلامی
صوت/ استغفار در رجب - حجت الاسلام رضا محمدی
فیلم/دمی با معتکفان جمکران
پرسش و پاسخ مناسبتی:
تکلیف مسافر و مریض در اعتکاف واجب
ماه رجب فی نفسه مهم است یا چون مقدمه رمضان است؟
احکام ضروری و اختصاصی اعتکاف
شش عملی که بر معتکفین حرام است
احادیث مناسبتی:
فضائل ماه رجب در آیینه حدیث
فضیلت ماه رجب در کلام امام هفتم
پیامک مناسبتی:
اشعار مناسبتی:
پاورپوینت مناسبتی:
پاورپوینت دعای ماه رجب با صدای استاد موسوی قهار
پاورپوینت | اعتکاف ۱
نرم افزارهای مناسبتی:
نرم افزار/ ماه رجب، ماه یگانه شدن با خدا
نرم افزار "تنهایی با خدا"
فصل خلوت/اندروید
نرم افزار/دانستی های اعتکاف
نرم افزار/ مجموعه اشعار ماه رجب
فضائل ماه رجب
شرح کامل اعمال ماه رجب + فضائل و اینفوگرافیک اعمال ماه رجب
به همراه فضلیت های ماه رجب و اینفوگرافیک اعمال ماه رجب
فرا رسیدن ماه رجب بر شما عزیزان مبارک باد!
از حضرت رسول صلى الله علیه و آله روایت شده که: ماه رجب ماه بزرگ خدا است و ماهى در حرمت و فضیلت به آن نمىرسد و جنگیدن با کافران در این ماه حرام است و رجب ماه خدا است و شعبان ماه من است و ماه رمضان ماه امت من است کسى که یک روز از ماه رجب را روزه دارد موجب خشنودى خدای بزرگ می گردد و غضب الهى از او دور گردد و درى از درهاى جهنم بر روى او بسته گردد …
از حضرت صادق علیه السلام روایت است که حضرت رسول صلى الله علیه و آله فرمود که: ماه رجب ماه استغفار امت من است پس در این ماه بسیار طلب آمرزش کنید که خدا آمرزنده و مهربان است و رجب را “أصب” مىگویند زیرا که رحمت خدا در این ماه بر امت من بسیار ریخته مىشود پس بسیار بگوئید:
«أَسْتَغْفِرُ اللهَ وَ أَسْأَلُهُ التَّوْبَهَ»
اعمال و آداب شب لیله الرغائب
اعمال و آداب شب لیله الرغائب
اولین شب جمعه ماه رجب، به نام «لیله الرغائب» نام دارد که پیامبر (ص) سفارش کرده اند از آن نباید غافل شد.
«رجب»، ماه خداست؛ ماه پربرکتی است که اعمال بسیاری برای آن ذکر شده است. پیامبر اکرم (ص) فرمود: هرکس یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد، مستوجب خشنودی خدا می شود و غضب الهی از او دور می گردد و دری از درهای جهنم بر روی او بسته می شود.
ماه رجب، ماه استغفار امت است
اعمال ماه های رجب و شعبان، جهت آماده ساختن روح برای شرکت در میهمانی ماه مبارک رمضان است، برای درک عظمت ماه رمضان باید از قبل خود را آماده کنیم که پیامبر (ص) در این خصوص می فرمانید: «ماه رجب، ماه استغفار امت من است. پس در این ماه بسیار طلب آمرزش کنید که خدا آمرزنده و مهربان است.»
حضرت رسول (ص) هنگامی که فضیلت ماه رجب را برای اصحاب خود بیان می کردند، درباره «لیله الرغائب» فرمودند: «از اولین شب جمعه ماه رجب غافل نشوید که فرشتگان آن را «لیله الرغائب» نامیده اند.»
نماز شب «لیله الرغائب»
پیامبر اکرم (ص) در فضیلت این نماز می فرماید: کسی که این نماز را بخواند، شب اول قبرش خدای متعال ثواب این نماز را با زیباترین صورت و با روی گشاده و درخشان و با زبان فصیح به سویش می فرستد. پس او به آن فرد میگوید: ای حبیب من، بشارت بر تو باد که از هر شدت و سختی نجات یافتی.
میّت می پرسد تو کیستی؟ به خدا سوگند که من صورتی زیباتر از تو ندیده ام و کلامی شیرین تر از کلام تو نشنیده ام و بویی، بهتر از بوی تو به مشامم نرسیده است. آن زیبا روی پاسخ می دهد: من ثواب آن نمازی هستم که در فلان شب از فلان ماه از فلان سال به جا آوردی. امشب به نزد تو آمده ام تا حق تو را ادا کنم و مونس تنهایی تو باشم و وحشت را از تو بردارم و چون در صور دمیده شود و قیامت بر پا شود، من سایه بر سر تو خواهم افکند. (منبع: اقبال الاعمال – المراقبات)
اعمال شب «لیله الرغائب»
مهم ترین عمل «لیله الرغائب» به جا آوردن ۱۲ رکعت نماز است؛ روز پنجشنبه اوّل ماه رجب را روزه می گیرید، چون شب جمعه داخل شود ما بین نماز مغرب و عشاء ۱۲ رکعت نماز می گذاری، هر دو رکعت به یک سلام و در هر رکعت از آن یک مرتبه حمد و سه مرتبه «سوره قدر» و دوازده مرتبه «سوره توحید» مىخوانى و هنگامى که از نماز فارغ شدى هفتاد مرتبه مى گویى:
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ النَّبِیِّ الْأُمِّیِّ وَ عَلَى آلِهِ [وَ آلِ مُحَمَّدٍ].
خدایا! بر محمّد پیامبر درس ناخوانده و خاندانش درود فرست
سپس به سجده مى روى و هفتاد مرتبه می گویى:
سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَهِ وَ الرُّوحِ
پاک و منزّه است پروردگار فرشتگان و روح
آنگاه سر از سجده بر مى دارى و هفتاد مرتبه مىگویى:
رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ إِنَّکَ أَنْتَ الْعَلِیُّ الْأَعْظَمُ
پروردگارا! مرا بیامرز و بر من مهرورز و از آنچه از من مى دانى بگذر، تو خداى برتر و بزرگترى.
دوباره به سجده مى روى و هفتاد مرتبه مى گویى:
سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَهِ وَ الرُّوحِ
پاک و منزّه است، پروردگار فرشتگان و روح
سپس حاجت خود را مى طلبى که به خواست خدا برآورده خواهد شد.
این روز از روزهای ویژه و ارجمند و گرامی است. در این باره در کتاب شریف اقبال آمده است: حضرت آدم از خداوند پرسید خدایا محبوبترین روزها و گرامیترین زمانها نزد تو کدام است. خداوند وحی فرمود: محبوبترین روزها نزد من نیمه رجب است. ای آدم در این روز بکوش تا با قربانی کردن، میهمانی دادن، روزه داشتن، نیایش کردن، بخشش خواستن، لا اله الا الله گفتن به من تقرب و نزدیکی جویی.
ای آدم من چنین تقدیر کردم که فرزندی از فرزندان تو را به پیامبری برانگیزم و روز نیمه رجب را به او و به امت ویژه سازم که در آن روز چیزی از من نخواهند جز اینکه بدانان ببخشم و عفو و گذشت نخواهند جز اینکه از گناهانشان درگذرم ای آدم آنکه نیمه رجب را روزه دارد ذکر گوید، خضوع و خشوع کند و از صدقه دهد، نفس خویش را پاس دارد پاداشی جز بهشت نخواهد داشت ای آدم به فرزندانت گوشزد کن که در ماه رجب نفس خویش را پاس دارند و از کج راهی بپرهیزند که گناه در این ماه بس بزرگ است …
و نیز از حضرت امام صادق علیه السلام که فرمودند:
در شب نیمه رجب دوازده رکعت نماز مى خوانى و در هر رکعت حمد و سوره، و چون فارغ شدى از نماز مى خوانى بعد از آن چهار مرتبه سوره مبارکه حمد و معوذتین و سوره مبارکه اخلاص و آیه الکرسى را و سپس چهار مرتبه مى گوئى بعد از آن:
سُبْحانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ للَّهِِ وَلا اِلهَ اِلَّا اللَّهُ وَاللَّهُ اَکْبَرُ
سپس می گویی:
اَللَّهُ اَللَّهُ رَبّى لا اُشْرِکُ بِهِ شَیْئاً وَما شآءَ اللَّهُ لا قُوَّهَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِىِّ الْعَظیمِ
بیض از ریشهی “بیاض” به معنی سفیدی است و به سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم هرماه اطلاق میشود، چون در این روزها به خاطر کامل بودن قرص ماه، شبها هم روشن و سفید است … در مورد ایامالبیض ماه رجب، اعمال متعددی وارد شده که شاید مهمترین آنها اعمال امداوود باشد.
در روایت آمده زنی به نام امداوود جهت خلاصی فرزندش از زندان حکام عباسی به نزد موسی بن جعفر علیهالسلام میاید و تقاضای کمک میکند. حضرت انجام این عمل را به او سفارش میفرمایند که خلاصهی آن، این است که روزهای 13، 14 و 15 ماه رجب را روزه بگیرد و در روز پانزدهم هم بعد از نماز ظهر و عصر سورههای مشخصی از قرآن را تلاوت کرده، پس از آن دعای خاصی را بخواند … چنانکه در تاریخ آمده تنها کسی که از سیاهچال عباسیان خارج شد “داود” بود و باقی زندانیان به شهادت رسیدند …
در مورد ثواب روزه ماه رجب در کتاب ثواب الاعمال و عقاب الاعمال شیخ صدوق از پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) چنین نقل شده است: بدانید کسی که یک روز از ماه رجب را از روی ایمان و به خاطر پاداش روزه بگیرد مستوجب رضایت خداوند میگردد. و اگر کسی به اندازه تمام زمین طلا انفاق کند برتر از روزه یک روز آن نخواهد بود.
امام صادق (علیه السلام) نیز فرمودهاند: براستی که نوح در روز اول رجب سوار کشتی شد و به همراهان خود گفت که این روز را روزه بگیرند و فرمود کسی که این روز را روزه بگیرد جهنم به اندازه مسافت یکسال از او دور خواهد شد و کسی که هفت روز از این ماه را روزه بگیرد درهای هشتگانه بهشت برای او باز میشود و کسی که پانزده روز از این ماه را روزه بگیرد حاجتش داده خواهد شد و کسی که بیشتر روزه بگیرد خدای عزوجل ثواب بیشتری به او عنایت خواهد کرد.
از حضرت موسى بن جعفر علیهماالسلام روایت است که: هر کس یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد،(فارسی مد) آتش جهنم یک سال، از او دور شود و هر کس سه روز از آن را روزه دارد بهشت او را واجب گردد و همچنین فرمود که: رجب نام نهرى است در بهشت از شیر سفیدتر و از عسل شیرینتر. هر کس یک روز از رجب را روزه بگیرد البته از آن نهر بیاشامد
و ابن بابویه به سند معتبر از سالم روایت کرده است که گفت: رفتم به خدمت حضرت صادق علیه السلام در اواخر ماه رجب که چند روز از آن مانده بود چون نظر مبارک آن حضرت بر من افتاد فرمود که آیا در این ماه روزه گرفتهاى؟ گفتم نه والله اى فرزند رسول خدا. فرمود که آنقدر ثواب از تو فوت شده است که قدر آن را به غیر خدا کسى نمىداند به درستى که این ماهى است که خدا آن را بر ماههاى دیگر فضیلت داده و حرمت آن را عظیم نموده و براى روزه داشتن آن گرامى داشتن را بر خود واجب گردانیده است.
پس گفتم یابن رسول الله اگر در باقیمانده این ماه روزه بدارم آیا به بعضى از ثواب روزهداران آن نائل مىگردم؟ فرمود: اى سالم هر که یک روز از آخر این ماه را روزه بدارد خدا او را ایمن گرداند از شدت سکرات مرگ و از هول بعد از مرگ و از عذاب قبر و هر که دو روز از آخر این ماه روزه دارد بر صراط به آسانى بگذرد و هر که سه روز از آخر این ماه را روزه دارد ایمن گردد از ترس بزرگ روز قیامت و از شدتها و هولهاى آن روز و برات بیزارى از آتش جهنم به او عطا کنند. و بدان که از براى روزه ماه رجب فضیلت بسیار وارد شده است و روایت شده که اگر شخصی قادر بر آن نباشد هر روز صد مرتبه این تسبیحات را بخواند تا ثواب روزه آن را دریابد: سُبْحَانَ الْإِلَهِ الْجَلِیلِ سُبْحَانَ مَنْ لا یَنْبَغِى التَّسْبِیحُ إِلا لَهُ سُبْحَانَ الْأَعَزِّ الْأَکْرَمِ سُبْحَانَ مَنْ لَبِسَ الْعِزََّ وَ هُوَ لَهُ أَهْلٌ.
از پیامبر اکرم صل الله علیه و آله و سلم روایت است که فرمودند:
هر که در روز جمعه ماه رجب صد مرتبه سوره مبارکه اخلاص (قُلْ هُوَ اللَّهُ اَحَدٌ) را بخواند براى او نورى باشد در قیامت که او را به بهشت بکشاند و نیز فرمودند:
هر که در روز جمعه ماه رجب چهار رکعت نماز بگذارد مابین ظهر و عصر و بخواند در هر رکعتى یک مرتبه سوره مبارکه حمد و هفت مرتبه آیه الکرسى و پنج مرتبه سوره مبارکه اخلاص را سپس ده مرتبه بگوید:
اَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الَّذى لا اِلهَ اِلاَّ هُوَ وَاَسْئَلُهُ التَّوْبَهَ
بنویسد حقّ تعالى براى او از روزی که این نماز را گذارده تا روزى که بمیرد هر روزى هزارحسنه و عطا فرماید او را به هر آیه اى که خوانده شهرى در بهشت از یاقوت سرخ و به هر حرفى، قصرى در بهشت از دُرّ سفید و تزویج فرماید او را حور العین و راضى شود از او بغیر سخط و نوشته شود از عابدین و ختم فرماید براى او به سعادت و مغفرت.
از دیگر اعمال مهم و ارجمند این ماه خواندن اذکار دعاهایی است که از سوی معصومین (علیهم السلام) روایت شده است. از جمله آنکه:
1ـ در طول ماه هزار بار خواندن این دعا: استغفرالله ذوالجلال و الاکرام من جمیع الذنوب و الاثام. شیخ صدوق در این باره روایت کرده است که هر کس این دعا را در رجب هزار بار بخواند خداوند به او میگوید: اگر تو را نیامرزم خدای تو نیستم، خدای تو نیستم.
2ـ خواندن سوره توحید ده هزار یا هزار بار که هر کس در رجب این سوره را هزار بار بخواند در قیامت پاداشی برابر عمل هزار پیامبر و هزار فرشته خواهد داشت و هیچ کس از او به خدا نزدیکتر نخواهد بود جز آنکه پیش از این سوره را خوانده باشد.
3ـ گفتن هزار بار لا اله الا الله و روایت شده هر کس در رجب هزار بار لا اله الا الله بگوید خداوند صد هزار حسنه برای او مینویسد و صد کاخ بهشتی به او میدهد.
4ـ صدبار خواندن این دعا: استغفرالله الذی لا اله الا هو وحده لا شریک له و اتوب الیه که روایت شده هر کس این دعا را صد بار بگوید و پس از آن صدقه انفاق نماید خداوند کارش را با بخشش و آمرزش پایان دهد و اگر همان را چهارصد بار بگوید خداوند پاداش صد شهید را به او میدهد.
5ـ به پیروی از امام سجاد (علیه السلام) در همه ماه در سجدههای خود این دعا را بخواند: عظم الذنب من عبدک فلیحسن العفو من عندک.
6ـ از جمله اعمال دیگر ماه رجب که دارای فضیلت بی شماری است خواندن دعای یا من ارجوه لکل خیر بعد از هر نماز واجب است این دعا در مفاتیح الجنان ذکر شده و برای فرد فضیلتهای بی شماری را به همراه دارد.
7ـ خواندن دعای اللهم انی اسالک صبر الشاکرین لک در هر روز. در کتاب اقبال در مورد این دعا آمده است که معلی از حضرت امام صادق (علیه السلام) خواست تا دعایی به او بیاموزد که تمام معارف شیعه را در برداشته باشد امام خواندن این دعا را به او توصیه کرده است.
8ـ هر روز این دعا را خواندن: یا من یملک حوائج السائلین.
9ـ خواندن دعای اللهم انی اسألک بمعانی جمیع ما یدعوک به ولاه امرک که از دست خط حضرت ولی عصر نقل شده است و دعایی است با مضامین بسیار بلند و نیکو که درهایی از علم و معرفت را به روی آنکه اهل آن باشد میگشاید.
10ـ خواندن دعای ارجمند و پر مضمون اللهم یا ذالمنن السابغه…
11ـ زیارت حضرت امام حسین (علیه السلام) در آغاز و در میان ماه.
12ـ به جای آوردن نمازهای ویژه ماه (در کتب ادعیه و مفاتیح الجنان به برخی از آنها اشاره است)
اینفوگرافیک اعمال ماه رجب
(جهت مشاهده تصاویر در اندازه بزرگ روی آنها کلیک و سپس ذخیره کنید)
التـــماس دعـا
منابع : سایت های تبیان و اهل البیت